Sommar

Hej!
Jovi gillar betet, men han tycker att det är skönt att komma in en stund för att undkomma alla bromsar, flugor och mygg. Köpte nytt flugmedel häromdagen, hoppas att det funkar bättre. Han har inte alls problem längre när jag sprayar honom. Första sommaren så blev han ju aldeles stissig av åsynen av sprayflaskan, men det är glömt och förgånget.
Red igår på ridbanan, tränade på det som vi lärt oss på Gesta. Lång, låg, böjning. Byta varv ofta. Öppnor och slutor. Jag försöker tänka på sistsen, vart jag har sittbenen och mina axlar. Det gick bra faktiskt!
Vi hade även en ny hovslagare ute i stallet (Jovi skulle inte skos) som också sysslade med akademiskt! Hon bjöd in mig som åskådare när de ska träna. Tyvärr kommer jag vara i San Diego då, men det kommer fler tillfällen! =)
Har glömt att tala om att Jovi numera har en ny frisyr! Manen var helt tovig, risig och var bortom all räddning så jag beslutade mig för att kapa av den. Så Jovi ser numera lite mer...ut som ett halvblod!

Jag vet, jag är dålig på att uppdatera..

..men jag skyller på min mobilapp som slutat fungera.
Det går jättebra för oss, Jovi går på bete sen i början på juni. Vi var på ridkurs för Maria Norberg på Gesta gård innan midsommar. Det var verkligen SUPERroligt! Vi lärde oss extremt mycket och Akademiskt är verkligen något som passar både mig och min lilla häst. Vi fick mycket beröm av både instruktör, stallägare och deltagare på kursen. Vilket såklart var jätteroligt! Jovi som aldrig varit iväg på större anläggning skötte sig fint och det gick bra att åka transport. Att gå in i ridhuset var inga problem, han följde bara efter mig så fint.
Har två filmklipp från näst sista dagen på kursen, oredigerade. Så det är bara att titta och begrunda!

Sommar med ridning i hagen

Idag red vi i sommarhagen, jag misstänkte att Jovi skulle vara lite i gasen så jag tog med longerlinan. Jisses vad han bockar högt!! När jan var klar så satt jag upp och han skötte sig jättefint!


Vattenträning

Igår tog vi en jättemysig uteritt på en dryg timme. Träffade på vatten och Jovi fick prova att doppa fötterna, vilket var väldigt spännande!


Maj

Igår red jag andra lektionen för Sarah Larsson. Hon tyckte sig se utveckling sen sist. Det var en kanonbra lektion, även om Jovi trilskades lite efter halva tiden. Antagligen tyckte han att det räckte.. Men jag "vann" det hela genom att bokstavligen rida ut stormen utan att göra nån stor sak av det. Han får inse själv att det inte lönar sig att vara bångstyrig. Trots allt så var han väldigt duktig och det är roligt när träning ger resultat!

Idag lastade vi igen och åkte till Haninge och tillbaka. Vi hade min mosters bil denna gång som är lite större än min och det kändes mer stabilt . Jag ska förhoppningsvis låna den när vi åker till Gesta. Innan lastningen logerade jag, och han var så himla fin och duktig! Jag som trodde han skulle ha träningsvärk, men icke. Övade galoppfattningar åt vänster och det gick betydligt bättre än igår. :)


Söker medryttare

Jag ska göra ett försök att hitta en medryttare till Jovi. Jag känner att det skulle vara nyttigt med ett par extra ögon och någon att bolla med gällande Jovis utveckling och utbildning. Åsa har inte tid längre då hon pluggar som en tok, så jag letar helt enkelt en ny Åsa! =)Det jag söker är en person som är lugn, trygg och som gärna är påläst om positiv förstärkning och djurs beteende. Om jag får ett problembeteende så är mitt mål att lösa det genom hitta orsaken till problemet istället för att "behandla" själva symptomen. 

En liknelse: Har jag ont i huvudet så försöker jag hitta orsaken - och förändra det som gjort att jag fick ont i huvudet, kanske är det stress, då får jag fundera på hur jag ska minska stressen så jag slipper ha ont i huvudet. Jag tar alltså inte en huvudvärkstablett och nöjer mig med att symptomen inte är kvar, själva problemet är ju inte löst!

Jovi är en häst med mycket egen vilja, han är alltid snäll men förstår inte alla gånger att han är stor och människan är liten. Han vill alltid göra sitt bästa för att förstå vad som förväntas av honom.
 

Vår huvudgren är dressyr, jag är inte ute efter att tävla utan snarare mer i "uppvisningssyfte". Dock tycker jag att det är viktigt att unghästar utbildas inom alla grenar och får ett varierat spektra av arbetsområden för att upprätthålla arbetslusten och ge miljöträning. Således varieras träningen med uteritter, promenader för hand, frihetsdressyr, trickträning, klickerträning, hoppning, uppsutten dressyr, longering, tömkörning  och i framtiden även körning.

I dressyren har vi kommit så pass långt att Jovi kan skritt, trav och galopp. Vi har börjat med sidvärdsrörelser men fokuserar nu på att hitta takt och att han spårar med stöd på bettet i båda varven. Mycket övergångar och varierad träning även där.
Jag ser gärna att den som vill hjälpa till med Jovi ägnar den första tiden åt arbete från marken för att lära känna varandra. Promenader för hand i skogen och "följa John" på ridbanan är bra aktiviteter utöver mysiga ryktstunder och pyssel i stallet.Antal dagar i veckan kan variera, men minst en dag per vecka är att önska för att få kontinutet i relationen med Jovi. Kostnad för att hjälpa mig med min häst kan diskuteras, jag gör en överslagsräkning vad han kostar per dag. Min önskan är att medryttaren ska känna ansvar och delaktighet i Jovis välmående och utveckling. Jovi är kring 162 cm hög och du bör inte väga mer än 75 kg.

Jovi står i ett stall i Ådran, Haninge/Lissma. Det finns buss men det går väldigt sällan så jag tror att det är ett måste med bil.

Välkommen att höra av dig till bella_wahlberg@hotmail.com 0736484088

5April

Tredje dagen med lastträning. Idag stängde jag luckan och Jovi var nästan oberörd och åt sitt hö! Imorgon ska jag stänga framdörren och låta honom stå där medan jag mockar och fixar kvällsfoder. Förhoppningsvis kan vi börja åka nästa vecka! Spännande!!


1April

Idag har jag köpt en trailer! ..och det är inget skämt..! :) en Värmlandsvagn från 2000, boogie. Jovi invigde den genom att äta sin lunch där i. Mycket trevlig tyckte han! Lastade på och av tre gånger helt utan problem. Nu jäklar ska här bli åka av!


24 Mars

Idag fyller Viktor år! Så vi startade morgonen med frukost på sängen, sen åkte vi till stallet.
Red barbacka idag, det är så mysigt!
Sen hade vi lite "miljöträning" med en liten pressenning.

21 Mars

Igår red vi ett litet dressyrpass kombinerat med en sväng på vägen. Jovi hade lyckats ta av sig båda skorna medan jag var i Åre, så hovslagarn fick komma ut och sätta på nya.

Idag hade jag och Jovi får första "hoppträning"! Satte upp ett kryss och ett litet räcke som vi först travhoppade och sen i galopp. Det gick väldigt bra och var superkul! Så duktig kille. Han blev rätt taggad och bjöd verkligen mot hindren. Jag belönade med rösten och förstärkte med sockerbitar. En kombination av det varma vädret, tjock päls och ansträngning gjorde att Jovi var väldigt svettig när vi var klara. Har aldrig sett honom så svettig, löddrig i munnen var han också. Imorgon och på fredag blir det vila.

Jovi betar trorrt gräs efter att ha blivit duschad.


8 Mars

Red ett dressyrpass på banan som faktiskt var rätt bra nu. Red barbacka, tycker det är lättare att rida utan sadel i travarbete, man sitter närmre hästen och känner precis hur han går. Travade lite cavaletti och tränade på tempoväxlingar. Fick till ett par riktigt fina ökningar på långsidan i vänster varv och Jovi frustade nöjt! :) nästa vecka åker jag till Åre så då ska Jovi vila. Sen ska jag ta mig i kragen och köpa en transport så vi kan ta oss till ridhus!!


3 Mars

Härlig vår och naken häst i hagen! Red ut igår med sällskap av en annan häst och det gick sååå bra! Idag skrittade vi barbacka en sväng med hundarna och även det gick toppen.

image description

 


25 februari

Hackade ut en liten stig fram till ridbanan som är hyfsat isfri. Longerade med inspännig första gången på ca ett år. Vilken skillnad det är! Idag orkar han bära sig, min jätteponny! :) han var riktigt fin och lyhörd.


21 februari

Nu är det halt på vägarna igen! Eftersom Jovi inte har skor bak så vågar jag inte gå med honom i halkan. Men snille som jag är så kom jag på att vi kan gå genom hagarna och komma till galoppbanan runt sommarhagen, så det var vad vi gjorde idag. Vi tränade lite intervaller, trav-skritt och trav-galopp. Var noga med att det var jag som bestämde vart vi skulle gå då jag upplevde sist att Jovi tyckte att han kunde svänga lite hur han ville... Men idag var han lydig och vi hade jätteroligt tillsammans! :) Han har lite dålig kondis, så det är nyttigt för honom att intervallträna så här. När vi ridit klart så fick han mumsa hö i boxen och torka, då han var rätt svettig. Under tiden gick jag och hundarna på en liten sväng i skogen. Ronja är halt, tror att hon sträckte sig igår när de lekte, så hon får ta det lite lugnt ett tag fram över.


Bilder från dagens pass

Red idag med kapson och bett. Bara tredje gånge vi gör det och det är lite kepigt tycker jag med alla tyglar..! =)
Måste säga att det gick väldigt bra ändå och mot slutet red jag bara på kapsonen.
Uppsittning..
Blir var mdirekt, av med jackan! Inga problem från hästryggen. (observera moroten..!)
Lite öppnor på långsidorna
Skittjobb på kapsonen
Sen i trav endast med kapsonen
Slut! =) Visst är han fin?!

Om

Min profilbild

Jag heter Bella och bloggen handlar om mig och min häst Jovi-Al. Han är pre-partbred och e: Alferez IV, u: Jovina. Jag är etolog och således intresserad av djurbeteende och inlärning. Det ska bli spännande att utbilda min egna häst med så mjuka metoder som möjligt. Genom att belöna önskade beteenden och i största mån ignorera oönskade beteenden. I bloggen kan man följa vår utvecklig, framsteg och en del bakslag. I familjen ingår även hundarna Swanny, Ronja och Idefix och så sambon Viktor. Välkomna!

RSS 2.0